Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak oturaklı, esnek ve uysal bir gestaltda olmalı, uz bir aromaya ve prezantabl yanmayı katkısızlayacak kanatıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pürus” (saf ak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey yüce miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sağlıklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sağlıklı bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada kâm maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. umum muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bâtınime amade kullanmak bâtınindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro gönen değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde bâtınilen bir puro ideal gönen değerlerinde bâtıniliyor kabul edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine için oldukça amelî ve bâtınilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken sair bir can bu gönen değerinin puroya günah edilen bir ölçü bulunduğunu ve katiyen bâtınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen başkalıkı beyninde gidip gelmeden hep aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmaslahatimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize için bu gönen değerleri neyi değmaslahattirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, kötü azalır ve bâtınimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, bâtınimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna bugün ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimse en kazançlı ölçü bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız şey ortalama 6 ay içinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen ita üzerine yerleşmiş bu tip sıcaklıktan müstakil olmadığı bâtınin belirli bir bugün içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca lüks alev değmaslahatimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 gönen kıymeti temin etmek bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu ölçü iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz yüce gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in devamlı ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en kazançlı alternatif olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem gönen derç hem gönen ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. şeb gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde yüce gönen değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak durağan bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.