Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman kıtaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak salim, esnek ve ötümlü bir gestaltda olmalı, balkı bir aromaya ve tekdüze yanmayı sağlayacak kanatıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf hijyen ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince ali miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en esen purolar olarak nitelendirilseler bile birmebzul mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer düz bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada tat maatteessüf pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. yekpare saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime amade çelişmez olmak içindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ülkü gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro gönen bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri ortada içilen bir puro ülkü gönen bileğerlerinde içiliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu gönen bileğerleri bile kimisine nazaran oldukça amelî ve içilebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken başka bir can bu gönen bileğerinin puroya günah edilen bir ölçü bulunduğunu ve asla içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen ayrımı ortada gidip gelmeden kamu aynı gönen bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğişlemimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen bileğerleri neyi bileğişlemtirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, yaman azalır ve içimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça yaman artar, içimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna devir ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en esen ölçü bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız madde vasati 6 kamer içerisinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen verme üzerine oturmuş bu yöntem sıcaklıktan özgür olmadığı için muayyen bir devir içerisinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca ziyade sıcaklık bileğişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen değeri elde etmek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ölçü iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek ortamı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz ali gönen olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devir başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in sakır sakır ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile yanında yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en esen yöntem olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Akşam gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde ali gönen bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir gönen değeri sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.